< home

Labudovi su najveće i općenito uzevši najljepše vodene ptice. Bijeli labud je jedna od 7 vrsta labudova širom svijeta. Odrasla ženka teži oko 9 kg, a mužjak oko 11 kg. Zabilježeni su primjerci i od 15 kg. Prema pisanju magazina Wildlife Conservation, labud može imati 25.000 pera. Ove predivne dugovrate ptice se gnijezde s navršene 3 godine i imaju od 3 - 8 jaja, a ponekad i više. Gastacijski period traje 35 dana od dana polaganja zadnjeg jajeta. Tijekom perioda inkubacije, mužjaci postaju teritorijalno ovisni i agresivno brane leglo. Kao oružje koriste svoja jaka krila.

Mladunci se rađaju sa šarenim, sivim perjem, koje postepeno prelazi u potpuno bijelo. Kljun im je tamno-siv i postaje narančast potpunim sazrijevanjem. Počinju letjeti s 3 - 4 mjeseca i općenito, ostaju s roditeljima do slijedeće sezone parenja, kada se osamostaljuju.

Bijeli labudovi nerijetko dožive i 25 godina starosti iako veći dio preživi tek 5 - 6 godina. Mnogi mladunci umiru u prvih 12 mjeseci, često radi različitih nezgoda tijekom leta. Nakon 3 godine traže partnera za parenje i zauzimaju teritorij na kojemu između ožujka i svibnja izgrađuju veliko gnijezdo. Uvjerenje da su mužjak i ženka vjerni jedno drugome do smrti je samo djelomično točno. Činjenica je da mnogi od njih imaju i po četiri različita partnera tijekom života, a nerijetki su primjeri incesta. Ipak, istraživanja su dokazala da su dugogodišnji vjerni parovi uspješniji u podizanju svojih mladunaca.

home : : jezero : : foto galerija : : prstenovi : : e-mail